Return to Projecten

Blijvend Borduren

In september 2016 is er bij het Fonds voor Cultuurparticipatie een aanvraag ingediend met als titel ‘Blijvend Borduren’. Deze aanvraag werd gehonoreerd met een bijdrage van € 18.000,- door het Fonds voor Cultuurparticipatie en met een bijdrage van € 5.000,- door de Provincie Limburg in het kader van de ‘Nadere Subsidieregels lokale en regionale musea  2016-2018’. Klik hier voor de informatie op de website van Museum de Kantfabriek. 

Samenvatting:

Museum de Kantfabriek en Tegendraads gaan een samenwerking aan om het traditionele borduren op een innovatieve manier weer op de kaart te zetten. Dit is van belang omdat er – ondanks de groeiende populariteit van handwerken in het algemeen – anders veel kennis over de oude traditionele borduurtechnieken verloren gaat doordat verreweg de meeste kennis en vaardigheden in bezit zijn van de oudere generaties. Door met ons project ‘Blijvend Borduren’ ons te richten op het materiële en immateriële erfgoed betreffende het traditionele borduren in combinatie met hedendaagse textiele toepassingen en het maatschappelijke vraagstuk rondom de productie van onze kleding willen we vooral meer jongeren aanspreken. Traditionele borduurtechnieken kunnen daardoor worden overgedragen en blijven bestaan in een moderne duurzame toepassing. In dit project willen we dit bereiken door een vijftal doelstellingen: (1) meer informatie bij elkaar brengen betreffende het materiële erfgoed van het borduren, (2) het aanbieden van workshops traditioneel borduren, (3) het opleiden van vrijwilligers die traditionele borduurtechnieken kunnen toepassen op een borduurmachine, (4) het realiseren van een plek in onze vaste expositie waarin het traditionele borduren wordt verbonden met moderne toepassingen en het belang van duurzame kleding, en (5) een kick-off organiseren waar door middel van een wisselexpositie, lezingen en extra workshops aandacht en publiciteit wordt gecreëerd voor het traditionele borduren.

Dit project is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie. Het Fonds voor Cultuurparticipatie ondersteunt vernieuwende initiatieven die actieve deelname aan cultuur teweegbrengen.

0 visitors online now
0 guests, 0 members
Max visitors today: 1 at 12:08 am UTC
This month: 4 at 12-04-2021 06:30 pm UTC
This year: 11 at 03-15-2021 12:52 pm UTC
All time: 86 at 02-01-2018 08:20 pm UTC