Return to Research / Onderzoek

KNHG

KNHG-werkgroep Beroepsethiek

De KNHG-werkgroep Beroepsethiek is vanaf juni 2015 aan het werk. Voorzitter is Susan Legêne, daarnaast nemen vanuit het KNHG deel Charles Jeurgens, Leonie de Goei en Jouke Turpijn, Verder nemen deel: Ed Jonker, Lauren Lauret, Stef Scagliola, Ton van der Schans en ikzelf. Beroepsethicus Jos Kole treedt op als adviseur. Doel is het ontwikkelen van een kritische reflectie op de beroepspraktijk van historici in Nederland om daarmee de kwaliteit van het werk van historici te bevorderen.Vanaf september 2015 is studente geschiedenis Eva Supèr (1990), vrijwilliger bij het KNHG, secretaris voor de KNHG-werkgroep Beroepsethiek.

 

Website KNHG Werkgroep Beroepsethiek

KNHG Debatreeks Criteria van Waarde in de geschiedbeoefening

Verwant aan deze werkgroep is de KNHG Debatreeks Criteria van Waarde in de geschiedbeoefening die Laurien Zurhake en ikzelf opgezet hebben:

Wie bepaalt wat waarde is, wat waarde heeft, en welke criteria daarvoor gelden? Hoe schatten we een object, een brontekst en een erfgoedstuk op waarde? Opvallend genoeg houden historici zich met deze vragen niet of nauwelijks bezig. Terwijl deze vragen de kern raken van ieder debat over het ‘nut’ van de geschiedbeoefening. Criteria van waarde bepalen discussies over het ‘nut’ van erfgoed en over het ‘nut’ van onderzoek op het terrein van cultuur, geschiedenis en archeologie, zowel op regionaal, nationaal als mondiaal niveau. Onderzoekers, beleidsmakers en investeerders kiezen, afhankelijk van de situatie, voor bepaalde invullingen en definities van ‘waarde’. Historici stellen deze definities niet ter discussie en spelen geen of slechts een passieve rol in de besluitvorming. Bovendien worden de expliciete keuzes die ten grondslag liggen aan criteria van waarde tevens beïnvloed door impliciete culturele, economische, en politieke factoren. Het is hoog tijd dat historici een meer actieve rol spelen. Tijdens deze debatreeks delen en bediscussiëren zij hun eigen ervaringen met constructie, selectie en toepassing van ‘criteria van waarde’. Zo kunnen we het debat openen over de vormgeving en toepassing van ‘criteria van waarde in de geschiedbeoefening’, nu en in de toekomst. Zie ook het position paper: T. Riswick & L. Zurhake, Position Paper: Criteria van Waarde in de geschiedbeoefening (2016) op historici.nl.

Op 31 maart 2017 is de bundel na aanleiding van deze debatreeks gepubliceerd bij de Uitgeverij van Jonge Historici:

 

Vooraankondiging debatreeks.

Deel 1: Bewaarplaatsen als onuitputtelijke bronnen voor de toekomst
vrijdag 22 april (RMO, Leiden), 13.30-17.00 uur

Deel 2: Erfgoed: waardevol perspectief en politiek instrument
donderdag 12 mei (RCE, Amersfoort), 13.30-17.00 uur

Deel 3: Publieksgeschiedenis, geschiedcommunicatie en intermedialiteit
vrijdag 17 juni (LUX, Nijmegen), 13.30-17.00 uur

 

Schermafdruk 2016-04-19 10.06.39

 

 

0 visitors online now
0 guests, 0 members
Max visitors today: 1 at 12:08 am UTC
This month: 4 at 12-04-2021 06:30 pm UTC
This year: 11 at 03-15-2021 12:52 pm UTC
All time: 86 at 02-01-2018 08:20 pm UTC