Week 1: Aankomst, Campus en de Grote Oceaan

Het was maandagochtend, al om 5:45, toen we aanreden vanuit Horst naar Brussel Airport waar het vliegtuig om 11:15 naar New York zou vertrekken, waarna ik daar zou overstappen om naar San Francisco te vliegen. Met in het inchecken van de bagage kwam de eerste beveiliging al om de hoek kijken, en vrouw van Delta Airlines die zichzelf als security officer voorstelde moetst weten wat ik ging doen in de VS. Daarnaast moest ze ook vanalles weten over of ik mijn koffer zelf had ingepakt, en wat ik dan allemaal bij me had. Na deze uitgebreide verhoring kan ik dan eindelijk mijn koffers in checken. Daarna al snel door de douane waarna ik nog ruim 2 uur over had voordat mijn vliegtuig vertrok.

Eenmaal aangekomen in New York moest ik door de douane voordat ik naar mijn volgende vlucht kon gaan. Na een rij van een uur was ik dan aan de beurt: een foto, scan van alle vingerafdrukken en nog een aantal vragen over wat ik in de VS kwam doen. De man keek me nogal indringend aan toen ik zei dat ik ‘research’ kwam doen, waarop hij vroeg: ‘What kind of subject?’ Toen ik echter uitlegde dat het ‘History’ was, was alles in orde en kon ik doorlopen.’

In San Francisco werd ik opgewacht door Arthur Wolf, de professor die me de komende 7 weken zou begeleiden, en we reden samen naar zijn huis waar ik de eerste nachten zou overnachten. Aangekomen bij zijn huis ontmoette ik zijn vrouw, Hill Gates, die ook professor was aan Stanford maar zich meer richt op de vrouwen en textiel in China. Na eerst een echte Amerikaanse sandwich met beef voorgeschoteld te krijgen, kreeg ik te horen dat ik tijdens mijn verblijf maar bij hen moest blijven logeren. Het was namelijk niet te doen om nu, in de eerste weken dat de colleges waren begonnen, om een kamer te vinden. Daarna ben ik al snel in bed gaan liggen, aangezien ik al 20 uur achereen wakker was. Onderstaan een foto van mijn bed/kamer:

De volgende ochtend kreeg ik door Hill eerst een tour rondom de campus en de regio met de auto (aangezien te voet niet te doen was). In de middag kreeg ik vervolgens rondom de universiteit van Arthur zelf een rondleiding, waarna we uiteindelijk in zijn kantoor eindigden en hij me uitlegde met welke data ik te maken had, en hoe alles was opgebouwd. De kaartenbak kreeg ik als eerste te zien en heb ik die volgende dagen nauwkeurig bestudeerd. Onderstaand mijn bureau en voorbeelden van hoe de gegevens geordend zijn op papier.

Na die dagen dus gewerkt te hebben met de kaartenbak, en wat rondgelopen te hebben op de campus, was het tijd om te beginnen met de digitale bestanden. Hier kreeg ik weer uitleg over aangezien deze anders geordend waren dan de kaartenbak. Het was ook opgeslagen op een manier zoals we het vandaag de dag niet meer zouden doen: in een simpel textbestand. De eerste uitdaging was om erachter te komen welke gegevens op welke plek stonde en deze vervolgens in tabellen te krijgen. Dit laatste daar had ik zelf mijn twijfels over, maar Stefan (aka computergenie en mijn held die dag) had dat vrijwel zo gefixt waardoor alle bestanden nu netjes in excel staan waardoor ik ze in SPSS (statistiek programma) kon importeren. Nu is het dus aan mij de taak om deze gegevens goed te ordenen tot een zogenaamd bestand voor ‘Event History Analyse’. Dit gaat dus mijn bezigheid worden voor de komende dagen/weken, waarbij ik gelukkig hulp krijg van Hilde Bras (een van mijn begeleiders in Nijmegen). Door de gegevens en de manier waarop ze geordend zijn heb ik trouwens besloten om me niet op grootouders te richten op dit moment, maar op de aanwezigheid van broers en zussen (siblings) en hun positie binnen de familie en de invloed die ze kunnen hebben op de sterfte van andere siblings. Hier is namelijk nog weinig mee gedaan door historici en ook in de literatuur over Chinese/Aziatische families komt de invloed van een bepaalde combinatie van kinderen op de sterfte van deze kinderen weinig voor.

Behalve al het werken aan deze bestanden, en mijn onderzoeksonderwerp, ben ik ook nog een aantal uren hier in de buurt rond gaan fietsen. Zondagmiddag ben ik daarbij met Hill naar het strand/oceaan gegaan, aangezien ik dat volgens haar toch echt gezien moest hebben. Ik moest maar rijden, zij zou de richting wel aangeven, dus dat heb ik toen gedaan. We kwamen overigens wel in een file terecht, een file die veroorzaakt bleek te zijn door dagjesmensen die op weg waren naar het pompoenfestival. Na ruim 45 vertraging, die opgevuld werd door gepraat over China / Demografie enzovoort, waren we dan toch eindelijk op het strand, en hieronder is daar een foto van.

Wanneer ik wat te melden heb, zal ik weer een korte blog typen, maar wanneer dat is, dat is dus de vraag.

0 visitors online now
0 guests, 0 members
Max visitors today: 2 at 01:17 am UTC
This month: 7 at 10-19-2021 09:02 pm UTC
This year: 11 at 03-15-2021 12:52 pm UTC
All time: 86 at 02-01-2018 08:20 pm UTC