St. Andrews, Glasgow Cathedral, Britse spelletjes en nog meer!

Een week is alweer om, dus tijd voor een blog met de leukste/interessantste activiteiten van deze week. πŸ˜‰

Zaterdag (29-01-2011)
We gingen naar St.Andrews dat een oud stadje is met een kasteel en een kathedraal, althans de resten ervan. Toch was het weer mooi en hebben we veel gezien. Ook interestant om te weten is dat een van de belangrijkste Schotse universiteiten hier gevestigd is, vooral voor rijkeluiskinderen dus. We hebben nog geprobeerd om bij de afdeling Geschiedenis binnen te komen maar deze waren helaas gesloten, hoe kan het ook anders op een zaterdag. Daarna zijn we dan toch eindelijk naar de kathedraal gegaan en zijn we nog in de enige resterende toren geklommen. Het uitzicht was mooi, je kunt de hele stad mooi zien en ook de zee. Grappig vond ik ook wel dat er een Amerikaanse was die nog nooit de zee/oceaan gezien had, en dit dus de eerste keer was. Daarna zijn we nog op de pier gaan staan we een mooi uitzicht hadden op de zee. Na dus even uitgewaaid te hebben kwamen we uiteindelijk bij de ruΓ―nes van het kasteel aan. Veel was er niet meer van over maar er was nog wel een mijn. Deze mijn was niet voor grondstoffen aangelegd maar om een aanval af te slaan. De Engelsen waren namelijk bezig met een tunnel om zo onder de muren explosieven te plaatsen om zodoende de muur op te blazen. De Schotten in het kasteel hebben toen een tegen-tunnel gegraven om zo de tunnel van de Engelsen uit te schakelen. We zijn dus door deze mijn gekropen wat voor grappige taferelen zorgde aangezien de mijn erg krap was. Als laatste zijn we nog over het strand gelopen. Voor alle foto’s van deze dag kun je op deze link klikken.

Zondag
Ben ik samen met Annelies, Anoek, Martin en Charlot naar het wat oudere gedeelte van Glasgow gegaan om de kathedraal te bekijken. Deze keer had Anoek de leiding en die verwachte 30 min lopen, wat uiteindelijk maar 15 minuten werd. De kathedraal leek van buiten niet zo groot maar we zijn toch 45 min binnen geweest. Interessant was dat er een gedeelte was voor de (vroegere) elite (de “ridders”) en voor het gewone volk. Ook waren er verschillende delen gewijd aan de soldaten waar nog oude Engelse en Schotse vlaggen hingen.

Daarna zijn we naar het oudste huis van Glasgow geweest uit de 15e eeuw. En grootste probleem in dit huis waren de deuropeningen, die blijkbaar voor mensen van 1,50m groot werden gemaakt. Bijzonder verrast waren we met een Nederlandse vertaling van een blaadje met informatie. De verbazing veranderde echter al snel in gelach toen we zagen dat het een soort babelfish vertaling was met scheve zinnen en rare woorden. Ook zijn we nog naar het kerkhof geweest. Hier worden de graven namelijk niet geruimd dus zijn er nog graven vanaf de 15e eeuw, het is dus feitelijk meer een park met grafstenen en andere gebouwen dan iets anders.

Ondertussen hadden we een smsje gekregen van Elke of we meegingen naar de laatste avond van Celtic Connections. Anoek en ik zijn daarom maar even snel wat gaan eten bij een afhaaltent om nog op tijd daarvoor te zijn. Toen we er waren kwam er een vrouw naar ons toe dat er geen plek was en dat mensen al vanaf 3 uur in de rij stonden. We besloten daarom om toch nog maar even rond te lopen in het Concert gebouw. Even later kwamen we Sofie en Inge ook hier nog tegen, alleen de rij was ineens weg. We besloten om op onderzoek uit te gaan en we konden toch nog naar binnen komen, al moesten we wel staan. Hieronder een liedje dat gespeeld werd, jammer genoeg een van de mindere πŸ˜›

Celtic Connections

Woensdag
Besloot ik voor de eerste keer gebruik te maken van mijn sportkaart die ik had aangeschaft voor maar 40 pond per jaar. Het geweldige, vind ik zelf, van dit sportcentrum is dat ze een zwembad hebben. Dus ben ik deze morgen maar eens lekker gaan zwemmen om daarna, na nog even in de stoomcabine gezeten te hebben, fris en fruitig naar mijn colleges te gaan.

Die avond was het Britse spelletjesavond waar we precies op tijd binnen kwamen vallen om mee te doen met monopoly. En dan wel niet de gewone monopoly maar de Glasgow edition met alle bekende plekken erop en ik herkende zowaar de meeste straten die erop stonden. Helaas waren de meeste poppetjes al in gebruik waardoor ik het strijkijzer moest zijn, was waarschijnlijk een voorbode van de was die ik deze week nog moest doen. Na 3 uur was er nog niet veel vordering in het spel en besloten we toch maar te stoppen aangezien het al laat was. David had gewonnen ondanks dat hij niet geen hele straat had, maar puur doordat hij zoveel geld nog bij zich had. Best vreemd dus. Maar wel logisch dat een Schot in deze editie van het spel wint, er waren namelijk een paar rare regels. πŸ˜›

Donderdag
We hadden een “Dutch Dinner” gepland met alle Nederlanders, waarvan we weet hadden, hier in Glasgow. Na gegeten te hebben gingen we naar een bar. Dit was geen gewone bar, maar een bar in een Kerk, ofja voormalige kerk. Toen we hier aankwamen moesten we wel omlopen want alles was afgezet en politieagenten stonden overal. Eenmaal binnen bleek er een (grote) pan van het dak gewaaid te zijn. Het stormde de laatste dagen namelijk nogal. Na een uurtje binnen te zijn geweest zijn we naar de “kelder” van de bar gegaan omdat daar een feest van de international society was. Om het kort samen te vatten: Het was leuk ondanks dat de DJ soms toch verschrikkelijk was. πŸ˜‰

Behalve alle culturele en sociale activiteiten moet er natuurlijk ook nog gestudeerd worden. Zo heb ik besloten om mijn essay voor Classical Civilisation te doen over hoe en waarom we Augustus kunnen zien als degene die Rome van een stenen naar een echte marmeren stad ombouwde (of niet), mijn essay voor Scotland the stateless nation gaat over de veranderende positie van vrouwen (of niet) in Schotland 1870-1920 (wat dus lekker aansluit bij mijn Bachelorscriptie) en voor Economische en Sociale Geschiedenis over het wel een wee van de opstanden in de jaren 1970. Druk, druk, druk dus aangezien ze allemaal over 2 maanden af moeten zijn. Maar nu weer verder met Tacitus en de Annals want die moet ik lezen voor maandag. Maar dat is ook nog wel leuk aangezien het altijd plezierig is om te lezen hoe Nero zijn moeder probeert om te brengen door een heel plan op te zetten (een schip dat moet zinken met haar erop), wat vervolgens mislukt, waarna ze nog gewoon door het zwaard om het leven wordt gebracht door een van zijn handlangers. Achja, het gaat dus goed, en ik kan bijna zeggen dat alles gewoon zijn gangetje gaat.

2 comments

  • Ils on 6 februari 2011 at 13:06

  Hey Tim
  Leuk verhaal weer! je hebt genoeg te doen en zelfs dan nog gaan sporten haha goed bezig zeg! foto’s zien er weer goed uit!!
  Groetjes!

  • Denise on 6 februari 2011 at 10:40

  Tim! (:
  fijn om te horen dat het goed met je gaat.
  je maakt ook genoeg mee daar.
  dat liedje was inderdaad een van de mindere, haha.
  hier gaat alles goed,
  nog heel veel plezier en ook heel veel succes met je studie!
  liefs denise

Comments have been disabled.

0 visitors online now
0 guests, 0 members
Max visitors today: 0 at 12:13 am UTC
This month: 6 at 01-16-2020 10:42 am UTC
This year: 6 at 01-16-2020 10:42 am UTC
All time: 86 at 02-01-2018 08:20 pm UTC